Skip to content

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ελαιόλαδο κουβαλάει μια ιστορία χιλιάδων χρόνων η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της.
Οι αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν από τους πρώτους μεσογειακούς λαούς που καλλιέργησαν το δέντρο της ελιάς και μετέπειτα χρησιμοποιήσαν τους καρπούς αλλά και το ελαιόλαδο ως βάση στην καθημερινή τους διατροφή.
Η χρήση της ελιάς αναπτύχθηκε και στον ιατρικό τομέα καθώς στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται ότι είχε πάνω από 60 φαρμακευτικές ιδιότητες. Επάξια λοιπόν για τους Έλληνες αντιπροσώπευε την ειρήνη, τη σοφία, τη νίκη και τη φιλία. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στεφανώνονται με ένα κλαδί ελιάς. Οι Κρήτες αποτέλεσαν τον πρώτο λαό που έκανε εξαγωγή ελαιόλαδου στην υπόλοιπη Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου αποτελούσε μια επίπονη αλλά και μεγίστης σημασίας διαδικασία καθώς γινόταν με τα χέρια και παρόλο που η σύγχρονη εποχή έχει επέμβει με τη βοήθεια των μηχανημάτων, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας διατηρείται ο πατροπαράδοτος χειρωνακτικός τρόπος «μαζέματος» . Απόρροια αυτών είναι να φτάνουμε στη σημερινή εποχή όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη τρίτη θέση του παγκόσμιου χάρτη σε ποσοστό παραγωγής ελαιόλαδου. Επιπρόσθετα το 95% με 97% της παγκόσμιας παραγωγής εξασφαλίζεται από τις μεσογειακές χώρες.
Το ελληνικό ελαιόλαδο κατέχει διεθνή αναγνώριση και ποιοτική υπεροχή ως το πρώτο ποιοτικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Χιλιάδες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου συμβάλει στην αποφυγή και πρόληψη διαφόρων παθήσεων (όπως καρδιακής πάθηση, κακοήθης όγκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα).
Επιπλέον ενδυναμώνει τον οργανισμό καθώς αυξάνει τη διάρκεια του κύκλου ζωής των κυττάρων, βοηθάει στην ασβεστοποίηση των οστών και αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL).
Η Μεσογειακή Διατροφή που έχει διακριθεί ως ο καλύτερος τρόπος διατροφής, τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά, χαρακτηρίζεται από την καθημερινή χρήση του ελαιολάδου, το οποίο χρησιμοποιείται στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις μαγειρικές παρασκευές μας.
Η ελληνική ονομασία «ελιά» αποτελεί τη ρίζα του όρου για τις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες: olive (engl.), olive (fr.), oliva, oliven, oliwkowy, olajboyό κ.ά.
Για εμάς τους Έλληνες όταν αναφερόμαστε στο λάδι εννοούμε πάντα το ελαιόλαδο.