Skip to content

Μαστίχα Χίου: Ένα θαυματουργό δάκρυ

Από τα σπουδαιότερα προϊόντα του ελληνικού νησιού της Χίου είναι η φυσική αρωματική ρητίνη του μαστιχόδεντρου η γνωστή μαστίχα Χίου, ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν λόγω του τόπου και τρόπου παραγωγής του αλλά και των ευεργετικών ιδιοτήτων του.

 

Το δέντρο της μαστίχας

ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, αλλά το ιδιαίτερο χάρισμα του κλίματος του νότιου τμήματος του νησιού της Χίου κάνει τον καρπό αυτό να παράγεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ακόμα και τώρα παραμένει άξιο απορίας το γεγονός ότι η παραγωγή της δεν ευδοκιμεί σε καμία άλλη περιοχή και αυτό οφείλεται κυρίως στο θερμό και ξηρό κλίμα που επικρατεί εκεί.

Η διαδικασία συλλογής

της γινόταν ανέκαθεν με το παραδοσιακό χειρωνακτικό τρόπο καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη και λεπτομερή διαδικασία.
Τον Ιούλιο οι μαστιχοπαραγωγοί χαράσσουν τα κορμούς και τα φύλλα των δέντρων έτσι ώστε να παραχθεί η φυσική αυτή ρητίνη όπου και τη συλλέγουν τον Αύγουστο.

Η μαστίχα

εμφανίζεται σαν δάκρυ στις χαραματιές του δέντρου το οποίο πέφτει σε σταγόνες στο χώμα. Η ύπαρξη του μαστιχόδεντρου στην περιοχή της Χίου αποδεικνύεται από ανασκαφές που έφεραν στο φως απολιθωμένα φύλλα ηλικίας 6 εκατομμύριων ετών.

Οι αρχαίοι Έλληνες με αναγραφές του ιστορικού Ηροδότου από τον 5 ο αιώνα π.Χ. είχαν ανακαλύψει τις θαυματουργικές του ικανότητες στην ιατρική και για αυτό και το χρησιμοποιούσαν με πολλούς τρόπους.
Από τότε μέχρι σήμερα το 100% φυσικό προϊόν της μαστίχας χρησιμοποιείται σε φάρμακα, τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Τα ευεργετικά της οφέλη είναι πολλά και αξίζει να τα αναφέρουμε:

  • Αντιμετώπιση παθογόνων βακτηρίων
  • Συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή και αποτελεί θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας
  • Βοηθάει στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
  • Προστατευτική δράση για την καρδιά και τα αγγεία
  • Μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης
  • Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων και για την ανάπλαση της επιδερμίδας
  • Δρα ενάντια της νόσου Crohn

Λόγω της μοναδικότητας αυτού του προϊόντος το 1997 αναδείχθηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο σε μορφή σκόνης, κρυστάλλων και ελαίων.